Om rasen

Dalmatinern

fakta o egna åsikter

Tryck här så kan du titta på den tidigare standarden för dalmatiner.

Här kan du läsa Svenska Dalmatiner-Sällskapets Avelsstrategi - RAS.


HÖRSEL


Medfödd dövhet förekommer i rasen. Det förekommer också att en dalmatiner bara hör på ett öra. Vi kallar det unilateralt hörande. Hör hunden på båda öronen är den bilateralt hörande.

Sedan ca 15 år finns det möjlighet att testa hundarna med s k BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response). Alla avelsdjur bör enligt Specialklubben vara hörseltestade och man säger också att man bör undvika kombination av två unilateralt hörande individer. Däremot är det så att ibland används unilateralt hörande dalmatiner. Specialklubben lägger inga restriktioner vad gäller avel och försäljning av unilateralt hörande dalmatiner. Detta beror på att arvsgången är okänd och den är inte enkel recessiv. Detta gör det svårt att ha en strategi. Döva valpar dyker upp helt enkelt. Vad som däremot är oetiskt helt oacceptabelt är att låta döva dalmatiner gå i avel.


När valpkullen är mellan två och tre veckors ålder testar man med “uppfödarmetoden” för att se om den hör eller är döv. Ungefär 3 % av alla valpar kan konstateras helt döva och cirka 20% är troligen unilateralt hörande.

 

Döva valpar är ett uppfödarproblem då defekten kan konstateras vid låg ålder. Döva valpar tas bort. För mig personligen är detta en självklarhet. Vi får inte falla i fällan att jämföra hundar och människor när det gäller det här. En döv hund i dalmatinerns storlek kan vara en ren säkerhetsrisk.


Jag hörseltestar inte (BAER) alla valpar då jag tycker det är lite ”överkurs”. Som uppfödare har jag ett väldigt nära förhållande till mina hundar och valpar och att det skulle ”slinka” igenom en döv valp är i mina egna ögon otänkbart. När jag säljer mina valpar pratar jag noga med valpköparna om hörseln och berättar precis så som det står här. Jag skriver sedan en bilaga till Köpeavtalet där jag garanterar att hunden hör, men att jag inte kan garantera att den hör på båda öronen. Detta har för hunden och ägaren absolut ingen som helst betydelse och de allra flesta kommer inte heller att kunna avgöra om hunden hör på båda öronen eller bara på ett. Det är först när individen eventuellt kan bli intressant att använda i aveln som jag tycker att man hörseltestar. Man kan då gärna göra det i samband med att man höftledsröntgar hunden, då slipper man att söva hunden i onödan.

Om valpen däremot ska säljas för att eventuellt användas i aveln kan jag BAER-testa den eftersom man då vill veta så tidigt som möjligt. Jag har till dags dato haft 10 kullar och gudskelov har jag bara haft en döv valp. Jag är av uppfattningen att i det ögonblick man bestämmer sig för att ägna sig åt det här måste man också förstå och veta om de speciella villkoren som gäller för just den rasen man tänker ägna sig åt. Det är ett ansvar man måste ta.